Consument: “Totdat je deze vraag krijgt denk je er eigenlijk niet over na”

Ik vind het belangrijk dat de mensen achter mijn eten eerlijk behandeld worden. Maar wat is dat eigenlijk, eerlijk? Om daar achter te komen ga ik samen met Nelleke de straat op. Wat hebben Rotterdammers te zeggen over een eerlijke behandeling van de mensen die ons eten maken?

Ik wil er zeker van zijn dat de mensen achter mijn eten eerlijk behandeld worden. Alleen: eerlijkheid wordt al snel een definitiekwestie. Wat is dat eigenlijk, eerlijk? Ik heb er zelf een mening over, maar ik ben juist benieuwd of deze vraag ook buiten mijn eigen hoofd leeft. Daarom ga ik in deze etappe van mijn reis op zoek naar een antwoord op die vraag: wat is een eerlijke behandeling van de mensen achter ons eten? Daarover ga ik met verschillende groepen mensen in gesprek. En begin vandaag simpelweg op straat, bij de consument.

Kom mee op reis!

Voor mijn reis door de wereld achter ons eten ben ik op zoek naar reisgenoten. Ik wil jou als lezer namelijk zoveel mogelijk onderdeel maken van mijn zoektocht. Vandaag word ik vergezeld door Nelleke. Zij wil mee omdat de wereld achter ons eten voor haar nog één groot vraagteken is, terwijl ze openheid erover juist erg belangrijk vindt.

Nelleke: “Ik vind het belangrijk dat er duidelijkheid komt over de herkomst van de courgette die ik gebruik voor mijn pasta. Ik wil weten waar mijn groenten precies vandaan komen, onder welke omstandigheden ze zijn geteeld en hoe de mensen erachter ze hebben geproduceerd. Ik loop er tegenaan dat ik niet weet wat er nou precies gebeurt; het is één groot geheim voor me. Terwijl het me tegelijkertijd zo bezighoudt. Het schuurt, en dat maakt dat ik mee wil op reis.”

Word ook reisgenoot!

Ook reisgenoot worden? Kom mee naar het volgende interview!

In Rotterdam benaderden Nelleke en ik zo’n twintig à vijfentwintig mensen en kregen welgeteld negen reacties los. Een greep uit de antwoorden:

“Zonder de mensen die ons eten maken, hebben wij geen eten. Zij staan aan het begin van het productieproces. Het is belangrijk dat zij goed behandeld worden – daar wordt ons eindproduct alleen maar beter van.”

“Een eerlijke behandeling betekent dat de mensen die ons eten maken krijgen waar ze voor werken. Dat ze terugverdienen waar ze vroeg voor opstaan, waar ze hun tijd in steken. Dat ze hun kosten eruit kunnen halen en er winst aan overhouden. Zodat ze er het liefst met een extraatje van kunnen leven. En ze eindelijk kunnen zeggen: ‘ik doe het ergens voor.’”

“Als je kijkt naar de manier hoe eten wordt gemaakt denk ik niet echt dat de mensen erachter helemaal eerlijk zijn over waar het allemaal vandaan komt. Ik geloof het niet als ze zeggen dat het allemaal biologisch is. Ik denk ook niet dat dit mogelijk is, dit zou veel te duur worden.”

“Als je een product consumeert is het belangrijk om erbij stil te staan waar het vandaan komt. Zo ben ik af en toe bezig met biologisch eten. Het is iets waar ik op let, maar niet altijd, want het is ook duur.”

Een gevarieerd beeld

Wat mij betreft leverde onze middag een heel gevarieerd beeld op. Interessant om te zien hoeveel mensen schuchter reageren wanneer je hen op camera om een reactie vraagt. Mensen hebben haast of gewoon geen zin. Jongeren lijken makkelijker te reageren dan ouderen.

Toch hadden we ook het idee dat een deel niet wilde reageren omdat onze vraag te confronterend was. Met de mensen die wél reageerden, hebben we open en eerlijke gesprekjes gehad. Ook al stel je zo’n vraag helemaal uit het niets, mensen blijken er toch ideeën bij te hebben.

Mijn eigen vooroordeel

Wat ook in deze middag meekwam, is mijn eigen vooroordeel. Van sommige voorbijgangers verwachte ik weinig interessants te horen, besefte ik achteraf. Waarna ik meerdere keren omver ben geblazen door iemands weldoordachte antwoord.

Van sommige voorbijgangers die we vroegen verwachte ik weinig interessants te horen, besefte ik achteraf.

Van consumenten die hier voor het eerst over nadenken tot aan complete uiteenzettingen over de impact van een vrijemarkteconomie: we hebben iets in gang gezet én we hebben zelf veel geleerd.

volg onze zoektocht

Zoek mee naar een eerlijke waardering van de makers achter onze consumptie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief…

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

…volg onze zoektocht op social media…

...of maak 'm live mee en schuif aan bij een interview ›