De gastarbeiders in de kassen

Door: Maurice van der Spek
Beelden: Maurice van der Spek, Mark Stebnicki

Hoe ervaren de gastarbeiders in het Westland hun (werkende) leven? Dat wil ik weten.

Dit is de wereld achter jouw champignons:

Ik parkeer mijn auto en spreek de man aan de overkant van de straat aan. Een bewoner van middelbare leeftijd die zijn brievenbus opent. “De mensen die in de kassen werken? Dan moet je bij de uitzendbureaus en Polenhotels zijn”, zegt hij. Ik maak rechtsomkeer en rijd naar het ‘Polenhotel’ in Maasdijk.

Was het een goede keuze om naar Nederland te komen, vraag ik de Moldavische man die tegenover me zit. Hij weet het niet. Er lijken veel factoren een rol te spelen in zijn antwoord. “Het werk is hier veel beter dan in Moldavië”, zegt hij. Ik keer terug naar het Westland om te ontdekken hoe de gastarbeiders er hun (werkende) leven ervaren.

“Mag ik een keer meelopen met de gastarbeiders op uw bedrijf?” Dat is de vraag waarmee ik op dinsdagmiddag 21 februari afreis naar het Westland. Wanneer ik de eerste kwekerij binnenstap en mijn vraag stel, hangt de argwaan in de lucht.

Ik reis opnieuw af naar het Westland met de vraag of ik een keer een dag mee mag lopen op een kwekerij. Ik heb al een aantal afwijzingen achter de kiezen, dus helemaal met een gerust hart begin ik niet aan deze expeditie.