Op zoek naar een eerlijke en duurzame prijs voor melk

Maurice van der Spek is op zoek: hoeveel zou ik als consument moeten betalen voor een liter melk om ervoor te zorgen dat de boer financieel gezond en met zorg voor de aarde kan ondernemen?

Over deze zoektocht

Sinds Tjeerd de Groot van D66 opperde om de veestapel te halveren is de discussie over de Nederlandse veehouderij een komen en gaan van ideeën over hoe het verder moet. Wat ik echter vaak mis in het gesprek is mijn verantwoordelijkheid als consument.

Ook ik denk dat een kleinere veestapel ten goede zou komen aan het behoud van de planeet. Maar ik zie óók dat de veel te lage prijs die melkveehouders krijgen – van mij, uiteindelijk – hen vaak dwingt tot massaproductie om enigszins een bestaan over te houden.

Het is een kip-ei-verhaal. Natuurlijk, een boer maakt zelf de keuze om groot te groeien. Maar tegelijkertijd is grootschaligheid decennialang gestimuleerd door de overheid en samenleving.

Ik vind dat ik de melkveehouder voor alles een eerlijke waardering voor zijn werk verschuldigd ben. Want uiteindelijk produceert die melkveehouder voor mij, de consument.

Daarom ben ik op zoek naar een eerlijke én duurzame prijs voor melk: hoeveel moet ik als consument betalen voor een liter melk om ervoor te zorgen dat een melkveehouder financieel gezond én met zorg voor de aarde kan ondernemen?

volg mijn zoektocht

Ik ben op zoek naar een eerlijke waardering van de makers van ons eten. Zoek je met me mee?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.