Op zoek naar een duurzame én eerlijke prijs voor melk

Vanuit samenleving en politiek klinkt de roep om de veestapel te verkleinen. Terecht, vind ik. Maar ik vind óók dat als we de veehouder aanspreken op zijn voetafdruk, we moeten beginnen die veehouder een eerlijke prijs te betalen voor zijn werk. Daarom wil ik weten:

Hoeveel moet ik betalen voor een liter melk om ervoor te zorgen dat het huidig aantal Nederlandse melkveehouders niet alleen kan ondernemen met zorg voor de planeet door minder koeien te melken, maar daar ook nog eens een eerlijk inkomen aan kan overhouden?

Over deze zoektocht

Vanuit de samenleving klinkt de roep om de veestapel te verkleinen. Ook ik denk dat een kleinere veestapel ten goede zou komen aan de aarde. Maar ik zie ook dat de veel te lage prijs die melkveehouders krijgen – van mij, uiteindelijk – hen vaak dwingt tot massaproductie om enigszins een bestaan over te houden.

Het is een kip-ei-verhaal. Natuurlijk, een boer maakt zelf de keuze om groot te groeien. Maar tegelijkertijd is grootschaligheid decennialang gestimuleerd door de overheid en samenleving.

Ik vind dat ik de melkveehouder voor alles een eerlijke waardering voor zijn werk verschuldigd ben. Want uiteindelijk produceert die melkveehouder voor mij, de consument.

Daarom ben ik op zoek naar een eerlijke én duurzame prijs voor melk: hoeveel moet ik als consument betalen voor een liter melk om ervoor te zorgen dat een melkveehouder financieel gezond én met zorg voor de aarde kan ondernemen?

ontdek je met ons mee?

Je kunt natuurlijk iedere week checken of we al nieuwe verhalen hebben gemaakt. Makkelijker nog is het als je hier je e-mailadres achterlaat. Dan houden we je op de hoogte en krijg je inkijkjes achter de schermen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.