Anders boeren? Dat kan een breuk met je familie betekenen

Wil jij begrijpen wie de boer is en waarom hij in crisis verkeert? Kom dan met me mee op zoek naar de makers.

Aangenaam, mijn naam is Maurice van der Spek. Ik heb de afgelopen jaren een reis door de Nederlandse voedselsector gemaakt. Van achter mijn supermarktkarretje tot op het erf van de boer.

Op opzoeknaardemakers.nl kun je mijn reis meebeleven. Van begin tot eind, maar ook per hoofdstuk.

Mijn reis onderneem ik als onafhankelijk journalist en kan die niet afleggen zonder de steun van mijn partners: particulieren die mijn werk maandelijks financieel ondersteunen. Ook partner worden? Klik dan hier. Voel je ook vrij om een eenmalige donatie te doen.

In boerenfamilies gaat de boerderij vaak van generatie op generatie. Hoe te boeren, dat leer je van je vader. En op de landbouwschool. Als boer omschakelen van gangbare landbouw naar biologische, of een andere radicale koersverandering doorvoeren, kan dus voelen als een breuk met je familie. Het overlijden van zijn vader maakte het voor Mees Visser makkelijker om biologisch te worden.

Op biologische boerderij Landzicht ontmoet ik boer Mees Visser. Mees en zijn vrouw Ageeth bouwden hun boerderij uit tot een bedrijf dat vandaag de dag meer dan 1200 consumenten in Rotterdam en Dordrecht en omstreken direct voorziet van biologische groenten en fruit.

De overstap van gangbaar naar biologisch

In 1994 riepen Mees en zijn vrouw een groentenabonnement in het leven, wat hen een zeer directe relatie met de consument opleverde. Eerder al, in 1986, besloot Mees de overstap te maken van gangbare naar biologische landbouw. “Als je bent opgeleid tot ‘gangbaar’ boer maak je niet zomaar de overstap. Daar komt nogal wat bij kijken.”

“Als je bent opgeleid tot ‘gangbaar’ boer maak je niet zomaar de overstap. Daar komt nogal wat bij kijken.”

Mees was jong, had net de landbouwschool achter de rug en stond aan het begin van zijn loopbaan als zelfstandig boer, toen plotseling zijn vader overleed.

“Ga dat maar eens uitleggen…”

Mees Visser: “Gek genoeg maakte het overlijden van mijn vader het makkelijker voor me om over te stappen op biologische landbouw. Ik kon geheel mijn eigen plan trekken.”

zoek je met me mee?

Ik ben op zoek naar de makers van ons eten. Laat je je e-mailadres achter? Dan houd ik je op de hoogte over mijn zoektocht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

“Daar komt bij dat mijn vrouw niet van boerenkomaf is. In boerenkringen komt het nogal eens voor dat boerenzoons trouwen met boerendochters. Ga dan maar eens aan je vader én je schoonvader uitleggen dat je de manier waarop zij altijd gewerkt hebben, vaarwel zegt.”

“Ga maar eens aan je vader én schoonvader uitleggen dat je de manier waarop zij altijd gewerkt hebben, vaarwel zegt.”

Ik had me nooit gerealiseerd dat een sociaal-culturele factor als komaf zo bepalend kan zijn voor de manier waarop we als samenleving de productie van ons eten vormgeven. Het ontmoedigt me. Want ik voel ‘m wel, die boer die wil overstappen naar biologisch maar dat vanwege sociale druk niet kan of wil.

Lees het interview met Mees Visser. In gesprek met een…

Beelden: Maurice van der Spek

Praat je mee hieronder?