Video: Op bezoek bij biologische boerderij Landzicht in Strijen

Aangenaam, mijn naam is Maurice van der Spek. Ik ben op zoek naar de makers van ons eten. Door ons eten te kopen in de supermarkt weten we niet langer wie ervoor werken. Dus trek ik erop uit. Wie zijn de mensen achter de producten die we iedere dag consumeren? Dat ontdek je op opzoeknaardemakers.nl.

Op een eeuwenoude boerderij in het Zuid-Hollandse Strijen maakte Mees Visser, samen met zijn vrouw Ageeth, 35 jaar geleden de overstap naar biologische landbouw. Inmiddels halen meer dan 1200 klanten wekelijks groenten en fruit af via zo’n 60 afhaalpunten in en rondom Rotterdam en Dordrecht.

In eerste instantie produceerde Mees enkel voor de handel, zoals hij dat gewend was te doen als gangbare boer. Maar na zo’n 8 jaar kwam daar een inkomensstroom bij: een groentenabonnement voor consumenten. Als abonnee koop je iedere week verse én biologische seizoensgroenten direct van de boer, zonder tussenkomst van handel.

Op bezoek bij biologische boerderij Landzicht in Strijen

Mees Visser: “Bij biologische boerderij Landzicht telen we zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen van biologische landbouw.”

Margriet: “Al meerdere jaren ontvangen wij het groentenpakket van Landzicht. We hebben er veel nieuwe groenten door leren kennen en het spreekt ons aan om met de seizoenen te eten, van een boerderij dichtbij die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wat we eten, kiezen we deels niet zelf, maar wordt bepaald door wat de boerderij aanlevert, wat het land biedt. Zou dit de oplossing zijn voor de zoektocht van Maurice naar een eerlijke waardering van de boeren? Zouden we consumenten meer moeten prikkelen om te kopen wat de boer en het land te bieden hebben, in plaats van wat zij zelf willen ten koste van boer en aarde? Ik ben benieuwd met welke vragen Maurice het gesprek aangaat en of er nieuwe inzichten ontstaan in de zoektocht naar een eerlijke waardering voor de makers van ons voedsel.”

Mijn zoektocht onderneem ik het liefst samen met anderen. Wil je ook een keer mee naar een interview? Klik dan hier.

Robuust ecologisch evenwicht

Als biologische boer is het niet ongewoon om je te richten op het telen van slechts enkele gewassen. Ook Landzicht verbouwt biologische pompoenen, aardappelen en wortelen voor de verkoop via groothandel, bijvoorbeeld aan supermarkten.

op zoek naar de makers

Laat je je e-mailadres achter? Dan houd ik je op de hoogte van mijn zoektocht.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

“Maar omdat wij besloten naast de teelt voor de handel ook direct aan de consument te leveren, moest ons aanbod breder worden. Het gevolg is een zeer diverse groentetuin, een robuust ecologisch evenwicht en een enorm natuurschoon verspreid over zo’n 40 hectare land.”

De boerderij teelt 30 verschillende gewassen. Dat vertaalt zich in zo’n honderd oogsten per jaar. “Dankzij de grote biodiversiteit op onze boerderij hebben we minder te maken met ziekten en plagen. Van de gevreesde ziektedruk, die veel gangbare boeren ervan weerhoudt de overstap te maken naar biologische teelt, hebben we weinig last.”

Lees het interview met Mees Visser. In gesprek met een…