Ergens halverwege de Bijbel staat een verhaal opgetekend over een schijnheilig volk. Een volk dat zich in alles voegt naar de wetten en regels die in hun tijd, cultuur en omgeving gewoongoed zijn. Toch verhoort God – ondanks alle moeite – hun gebeden niet als ze vasten. Dus gaan ze naar God om te vragen hoe dat komt.

“Omdat jullie op je vastendagen nog handeldrijven en jullie arbeiders afbeulen”, is wat God hen zegt.

Zoektocht

Alhoewel handel al bestond in de tijd dat de profeet Jesaja dit opschreef, was die waarschijnlijk een fractie van de internationale handel zoals wij die vandaag de dag kennen. Ik neem aan dat de meerderheid van de producten die mensen consumeerden verbouwd werd binnen een straal van een paar kilometer van hun huis. De mensen in dit verhaal kenden de arbeiders die ze afbeulden.

Het was dit verhaal dat me aanzette tot een zoektocht naar de makers achter onze aankopen.

Ik ken mijn arbeiders niet. Ik groeide op in een Vinex-wijk waar boodschappen doen niet meer was dan een zaterdags actiepuntje. Het is makkelijk om de makers achter je eten te vergeten als je niet meer weet waar het vandaan komt. Ik heb dan ook geen idee hoe ik mijn arbeiders behandel. In onze economie lijkt het gat tussen mijn uitgaven en de mensen die werken om dat geld te verdienen, onmogelijk te overbruggen.

Ondertussen hoor en lees ik verhalen over onrecht in de ketens van onze supermarkten: van human trafficking en slavernij in de visserij in Thailand tot aan onderbetaalde Nederlandse champignonkwekers. De vraag is niet of er onrecht plaatsvindt onder de makers van ons eten. De vraag is waarom er onrecht plaatsvindt en hoe we dat kunnen oplossen.

Als journalist spring ik in het gat tussen het onrecht tegen de makers van ons eten aan de ene kant, en de onmacht die consumenten voelen om daar wat aan te doen aan de andere kant. Ik ben op zoek naar een eerlijke waardering van de makers van ons eten.

Oplossingen

Met mijn werk wil ik bewustzijn creëren over het onrecht tegen die makers; probeer ik te begrijpen waarom er sprake is van onderbetaling, uitbuiting en slavernij; wil ik oplossingen aandragen voor het probleem van onderwaardering; en de samenleving aansporen om die oplossingen door te voeren.

Zoek je met me mee?