Hoe zie ik mijn rol als journalist?

Verankerd in het woord ‘journalist’ ligt het woord ‘journaal’: journaal-ist. Dit is hoe ik mezelf bij uitstek zie: de ondernemer van een zoektocht die een journaal bijhoudt over zijn ervaringen. Daarbij bewaak ik het onderscheid tussen mijn ervaringen, meningen van geïnterviewden, mijn eigen mening en de feiten. Ik zie het als mijn rol om je mee te nemen op mijn ontdekkingstocht zodat jij de onderwerpen die ik beetpak beter kunt leren begrijpen.

In de éénentwintigste eeuw is mijn journaal geen papieren krant maar een website. Het internet biedt me ongeëvenaarde kansen om mijn ontdekkingen met je te delen: ik kan je onderdeel maken van mijn leercurve en jij kunt die leercurve verrijken door je perspectief met mij en andere volgers te delen. Journalistiek wordt een interactief reisverslag.

Als journalist ben ik niet objectief (wel onafhankelijk). Mijn werk ademt mijn wereldbeeld. Titels, koppen, verhaalopbouw, foto’s en ga zo maar door – ik maak keuzes en mijn keuzes worden beïnvloed door mijn overtuigingen. Over mijn overtuigingen ben ik open en in mijn werk deel ik ook mijn eigen mening.

Op bezoek bij een champignonkwekerij in Polen.

En wie betaalt er voor mijn werk?

Mijn partners dragen eraan bij dat ik mijn werk financieel gezond kan uitvoeren. Partners zijn particulieren die mijn missie onderschrijven en die missie financieel en waar mogelijk met hun expertise ondersteunen. Daarnaast dragen volgers bij met donaties

Doordat een grote groep partners en andere donateurs mijn werk financiert met relatief kleine bedragen werk ik onafhankelijk van wiens belang dan ook.

Het partnerschapsmodel faciliteert ook dat iedereen kan deelnemen aan opzoeknaardemakers.nl. Omdat ik geen betaalmuur opwerp kan een gesprek ontstaan tussen iedereen die wil meepraten.

Waardeer je mijn werk?

Doe dan een duit in het zakje…

…of deel het met anderen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ik maak mijn werk vrij toegankelijk. Zo kan iedereen deelnemen aan het gesprek op opzoeknaardemakers.nl. Echter mijn tijd is geld waard. Waardeer je mijn werk? Doe dan een duit in het zakje van de maker ervan, of deel het met anderen.