Moeten we wel zoveel produceren voor de export?

Aangenaam, mijn naam is Maurice van der Spek. In een land dat verdeeld is over de makers van ons eten breng ik mensen met elkaar in gesprek. Ik geloof dat er nieuw perspectief ontstaat wanneer we écht naar elkaar luisteren. Mijn reis door het Nederlandse voedsellandschap leidt tot gesprekken met boeren en iedereen die met hen te maken heeft. Als onafhankelijk journalist & gespreksleider nodig ik je uit om mee te praten. Om te horen wat de ander te zeggen heeft en toe te voegen hoe jij het ziet.

Mogelijk heb je vorige week De voedsel BV van Tegenlicht gezien. Zo niet: een aanrader. Je kunt de documentaire hier terugkijken. Ik was onder de indruk van de manier waarop de film de Nederlandse voedselsector van A tot Z in beeld brengt – praktisch – zonder daar een oordeel over te vellen. Ook spectaculair: Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen laat het gehele slachtproces van varkens bij slachthuis Vion zien. Naar mijn weten niet eerder zo openlijk vertoond.

Wat me nog meer boeit is het volgende. Na enkele minuten vraagt Kadir van Lohuizen zich af: “moeten we wel zoveel produceren voor de export? Kunnen we niet gewoon produceren voor onze eigen behoefte?” Hij geeft ook het antwoord op zijn vraag. Als we dat zouden doen, zegt hij, “dan zouden we onze plek als tweede exportland ter wereld verliezen.”

Mijn vraag: is dat erg? Waarom? Ik ben benieuwd: wat vind jij? Is het belangrijk om tweede exportland van de wereld te zijn? Waarom wel? Of waarom niet? Praat je mee onder dit artikel?

Beeld: Tom Fisk, Pexels