Ons eten komt van over de hele wereld. Bananen uit Colombia, melk uit Nederland en chips gemaakt door PepsiCo met ingrediënten waarvan ik de afkomst niet kan achterhalen.

Hoe weet je zeker dat de mensen die hiervoor gewerkt hebben, eerlijk worden behandeld? Dat je ze met jouw euro waardeert?

Gewetenssusser

Eerlijk is eerlijk: dat weet je niet. Ik weet het ook niet. En voor mij is het fairtradestickertje op mijn banaan echt geen gewetenssusser. Want ik lees over onderbetaalde Nederlandse boeren tot aan slavernij in de visserij in Thailand.

Ik wil de mensen die mijn eten maken eerlijk waarderen.

Ik wil de mensen die mijn eten maken eerlijk waarderen. Maar kan ik er ook van uitgaan dat dit gebeurt? En wat is dat dan, eerlijk?

Doen wat ik kan doen

Onze samenleving is complex. De overweldigende realiteit achter onze aankopen kan een verlammend effect hebben. Toch wil ik me laten raken door hoe het is. En me inzetten voor hoe het zou kunnen zijn. Ik hoef niet alle antwoorden te hebben. Maar ik wil doen wat ik kan doen: in gesprek gaan en samen ontdekken hoe het beter kan.

Daarom spreek ik met de makers van ons eten – en iedereen die ook maar iets te maken heeft met het werk dat zij doen. Ook jij dus. Ik zoek uit welke oorzaken zij zien voor het probleem van onderwaardering. En welke oplossingen.

volg onze zoektocht

Zoek mee naar een eerlijke waardering van de makers achter onze consumptie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, volg onze zoektocht op social media…

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

...of maak 'm live mee en schuif aan bij een interview ›

Ontdekken

Mijn gesprekken met boeren, werkers, producenten, toeleveranciers, financiers, vervoerders, handelaren, consumenten, de Nederlandse overheid, de Europese Unie, wetenschappers, critici en de media versla ik hier. Ik ben in gesprek door de hele sector heen.

Volg mijn zoektocht online en laat me weten wat jouw vragen en ideeën zijn. Of zoek live mee en schuif aan bij m’n volgende interview. Ik kan dit niet alleen en heb je hulp nodig om te duiden wat ik leer en tot een evenwichtig beeld te komen.

zoek mee: