Al sinds in 2010 het idee op mijn pad kwam om journalist te worden is dit mijn grote vraag: hoe kan ik onafhankelijk werken én een eerlijk inkomen verdienen? Na jaren van frustratie over onderbetaling begin ik in te zien welke krachtenvelden er ten grondslag liggen aan een financieel ongezonde journalistiek. Dit is mijn zoektocht naar een eerlijke waardering voor onafhankelijke journalistiek.

Het is voorjaar 2013. Ik ben 23 jaar oud, sta op het punt om mijn bachelor International Public Management af te ronden en wil als ik klaar ben de journalistiek in. Maar hoe doe ik dat – zonder enige ervaring en opleiding in dat werkveld?

Met een klein portfolio en veel goede bedoelingen onder de arm gooi ik lijntjes uit. Zo kom ik aan het telefoonnummer van de oom van een vriend van me. De man is al 25 jaar journalist en verantwoordelijk voor een aantal uitgaven van KLM. Volgens mijn vriend kan ik hem best eens vragen hoe hij aan zijn opdrachten komt.

Mijn hart klopt in mijn keel als ik op mijn studentenkamer het telefoontje pleeg. Het zal mijn katapult de in journalistiek blijken. Als ik ophang heeft hij gevraagd of ik voor hem wil komen werken.

De vrije markt als hét antwoord

En zo begint mijn journalistieke loopbaan bij KLM Club Africa. Via Skype interview ik gelukszoekers, wereldverbeteraars en systeemdenkers over ondernemen op het Afrikaans continent. Het is een buitenkansje voor me. Mijn hoofdredacteur haalt zijn rode pen door meer dan 150 van mijn creaties en brengt me zo het klappen van de zweep bij.

Ik ben dankbaar voor mijn eerste betrekking en krijg goed betaald voor mijn inzet, maar naarmate de tijd vordert groeit mijn onvrede over de manier van denken bij KLM. Voor mijn opdrachtgever maak ik verhalen over de geweldig snelle economische groei die sommige Afrikaanse landen doormaken, de indrukwekkende ondernemingen die geïnterviewden er in de stijgers weten te zetten en de investeringskansen die dat oplevert. “Grijp uw kans schoon op het continent van de onbeperkte economische groei”, is impliciet de boodschap.

Maar wat moet ik met de kanten van Afrika die niet zo glorieus zijn? Hongersnoden, oorlogen, arbeidsuitbuiting – allemaal realiteiten die er óók spelen. Binnen het frame waarin ik opereer zijn landen markten en is het mijn rol om te verhalen over de commerciële kansen die er liggen. Met natuurlijk als achterliggend doel: vliegstoelen vullen.

Ik krijg het gevoel dat de vrije markt hét antwoord is op de uitdagingen waar het Afrikaans continent mee worstelt. Ik stoor me in toenemende mate aan de eendimensionale werkelijkheid die mij wordt gevraagd te schetsen, maar als ik vraag of ik ook vraagtekens mag plaatsen bij het handelen van bedrijven en overheden is daar – hoe logisch ook – geen ruimte voor.

Overbevolkt haaienbassin

Dus besluit ik mijn geluk elders te beproeven. Met mijn opgedane ervaring in het schrijven van Engelstalige verhalen over Afrika zet ik mijn eerste stappen richting redacties. Ik kom thuis van een koude kermis. Tarieven blijken geenszins in verhouding te staan tot het uit te voeren werk en de concurrentie is overweldigend. Illustratief voor de freelancemarkt waar ik me nu in begeef is een reactie van de BBC op één van mijn voorstellen:

 “It does sound like an interesting project but we are just very busy at the moment and already have a long backlog of pieces to turn round.”

Dat ik reactie krijg zegt me dat ik serieus word genomen. Maar ook dat ik geen enkele kans maak wanneer een redacteur niet uit gebrek aan interesse de boot afhoudt, maar omdat hij de toestroom van stukken niet weet weg te werken. Het is de zoveelste tegenslag en het voelt alsof ik zwem in een overbevolkt haaienbassin. Samen met veel te veel andere freelancers heb ik het gemunt op veel te weinig plaatsingsruimte die veel te slecht wordt betaald.

Ik concludeer: dit kan niet de weg zijn. Ik wil werken als onafhankelijk journalist, maar geloof niet dat het de bedoeling kan zijn dat ik achteraan moet aansluiten voor een hongerloon. Ik kan het op dat moment nog niet zo onder woorden brengen, maar intuïtief ben ik er al van overtuigd dat mijn werk van waarde is, daarom een eerlijk salaris verdient en uitgevoerd moet kunnen worden onder gezonde arbeidsomstandigheden.

Het grote verhaal

Alan Rusbridger, van 1995 tot 2015 hoofdredacteur van The Guardian, geeft woorden aan mijn ervaringen als jonge journalist en plaatst ze in de context van een onderliggende denktrant die het grote verhaal van onze samenleving mede vormgeeft. In Mijn turbulente jaren als hoofdredacteur van The Guardian reflecteert hij op de ontwikkelingen die de journalistiek in zijn tijd als eindverantwoordelijke voor The Guardian doormaakte: van papier tot vertrouwenscrisis. Rusbridger verwoord als geen ander de maatschappelijke crisis die zich voor onze ogen voltrekt doordat marktwerking de maatschappelijke waarde van journalistiek steeds verder uitholde.

Hij schrijft: “Het ultieme argument voor de journalistiek is dat gedegen verslaggeving nog steeds een publiek goed is. Maar hoe kun je dat publieke goed op waarde schatten in een tijd waarin, in de woorden van politiek filosoof Michael Sandel, ‘de markt en marktwaarde ons leven zijn gaan beheersen als nooit tevoren. […] Marktwaarden kunnen belangrijke, niet-vermarktbare waarden in het gedrang brengen.’ […] nu we geconfronteerd worden met de ontzagwekkende schaal, de populariteit en de overweldigende commerciële macht van de titanen uit Silicon Valley, schreeuwen alle media moord en brand over de verwoestende werking van de vrije markt voor de traditionele pers. Na twintig jaar van ontwrichtende ontwikkelingen is misschien geen van de oude conventionele verdienmodellen voor serieuze nieuwsvoorziening in het publieke belang nog levensvatbaar. Tegelijkertijd is goede journalistiek ook nooit eerder zo hard nodig geweest. We hebben dringend behoefte aan het werk van journalisten, dat op zijn best neerkomt op het scheiden van leugens en waarheid.”

“Goede journalistiek is nooit eerder zo hard nodig geweest.”

Hoe kan het anders?

Alan Rusbridger brengt me terug naar mijn bevindingen bij KLM. Het geeft erkenning aan mijn ervaringen wanneer een voormalig hoofdredacteur van The Guardian – één van de meest invloedrijke kwaliteitskranten ter wereld – stelt dat misschien geen van de oude conventionele verdienmodellen voor serieuze nieuwsvoorziening in het publieke belang nog levensvatbaar zijn omdat de vrije markt ons leven is gaan beheersen als nooit tevoren. Nu begrijp ik hoe het komt dat mijn werk voor KLM goed verdiende maar geen recht deed aan de waarheid. En waarom freelancewerk dat wel recht doet aan de waarheid maar niets wil opleveren.

Vreemd genoeg zijn de meesten van ons hier in mindere of meerdere mate debet aan. Consumenten wanneer zij niet of te weinig betalen voor journalistiek en journalisten wanneer zij zich laten leiden door sensatie.

Mijn grote vraag is deze: hoe kan het anders? Hét antwoord heb ik niet. Maar ik ben bereid offers te brengen voor mijn zoektocht en doe dat al een jaar of tien. Journalisten zijn broodnodig om burgers te voorzien van waarheidsgetrouwe informatie die hen helpt hun wereldbeeld te vormen. Ik vind dat we onszelf als samenleving tekort doen wanneer we journalisten oneerlijk betalen. En wil op zoek naar een journalistieke werkwijze die wél levensvatbaar is.

Hoe dat voor mij werkt lees je hier: mijn rol als journalist.